+30 698 444 9107 info@dragazis.gr

Αν αναζητάς

Ανθρώπινο Δυναμικό

βρίσκεσαι στο σωστό μέρος!

Your human talent is your most important talent

Carla Harris, Wall Street banker

depositphotos 299417112 ds

Η εύρεση Ανθρώπινου Δυναμικού είναι μία πολύ απαιτητική διαδικασία που απαιτεί πολύ χρόνο, πολλή σκέψη αλλά και συγκεκριμένη κατάρτιση!

Αν θες να πετάξεις από πάνω σου αυτό το βάρος είμαι εδώ για να βοηθήσω!

Παρακάτω θα βρεις όλες τις πληροφορίες για τη διαδικασία αναζήτησης Ανθρώπινου Δυναμικού.

Επιμόρφωση

Τι είναι η Προσέλκυση Ανθρώπινου Δυναμικού;

Προσέλκυση (ή στρατολόγηση) Ανθρώπινου Δυναμικού (Recruitment) ονομάζεται η διαδικασία εύρεση ενός ή περισσότερων εργαζομένων για μία θέση με βάση συγκεκριμένα θεσπισμένα κριτήρια.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των επιχειρήσεων;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα όλων των επιχειρήσεων είναι η Εύρεση Ανθρώπινου Δυναμικού!

Για την ακρίβεια:

η έλλειψη ικανότητας Εύρεσης των καλύτερων ταλέντων, των ικανοτέρων και των καταλληλότερων εργαζομένων.

Με απλά λόγια, η δυσκολία να βρουν το κατάλληλο άτομο για την κατάλληλη θέση.

Τι γίνεται συνήθως;

Μία επιχείρηση έχει μία κενή θέση. Ο/η Έλληνας/νίδα Επιχειρηματίας ή Διευθυντής/ντρια ψάχνει “άρον άρον” να βρει κάποιον υπάλληλο. Βρίσκει τελικά έναν/μία γνωστό/ή γνωστού ή πραγματοποιεί μία τυχαία πρόσληψη με ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι έχει τα τυπικά προσόντα.

Ωστόσο, μετά από λίγο καιρό γίνεται αντιληπτό ότι δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα και στις προκλήσεις του ρόλου.

Τι συμβαίνει σε αυτή την περίπτωση;

Πάλι από την αρχή…

Ο ρόλος των εργαζομένων σε μία επιχείρηση

Οι εργαζόμενοι/ες μιας επιχείρησης είναι σύμφωνα με τις μελέτες, το πιο πολύτιμο κεφάλαιο, γνωστό και ως ανθρώπινο κεφάλαιο. Οι άνθρωποι είναι αυτοί που βοηθούν τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ενεργές στην αγορά!

Ποιος βρίσκει Ανθρώπινο το Δυναμικό για μία επιχείρηση;

Αυτή είναι η εργασία των Recruiters, όπως ονομάζονται στα Αγγλικά. Δηλαδή μία επιχείρηση απευθύνεται σε επαγγελματίες (είτε εντός της επιχείρησης, είτε σαν εξωτερικοί συνεργάτες) που η δουλειά τους είναι να αναζητούν Ανθρώπινο Δυναμικό.

Ενδεικτικό παράδειγμα

Η ενδιαφερόμενη επιχείρηση θέτει για παράδειγμα τα εξής κριτήρια:

  • Πτυχίο στην πληροφορική
  • Τρία (3) χρόνια προϋπηρεσία
  • Μεταπτυχιακό
  • Εξειδίκευση στη Java

Ο Recruiter (ή Head hunter), δηλαδή ο Ειδικός σε αυτή τη διαδικασία, αναζητά άτομα σύμφωνα με τις προδιαγραφές που ζήτησε ο εργοδότης. Αφού βρίσκει έναν αριθμό ατόμων με αυτές τις προδιαγραφές, δίνει στην επιχείρηση μία λίστα με ονόματα και εκεί τελειώνει η δουλειά του.

Γιατί ένας/μία επιχειρηματίας συνεργάζεται με κάποιον ειδικό στις προσλήψεις;

Γιατί πολύ απλά δεν έχει το χρόνο, την τεχνογνωσία, τον τρόπο αλλά και την ηρεμία του μυαλού για να το κάνει. Τέλος δεν είναι η δουλειά του/της. Η δουλειά του/της επιχειρηματία είναι να κάνει δύο πράγματα.

1) Να ασχολείται με τους εργαζόμενους ώστε να τους παρέχει οτιδήποτε χρειάζονται με σκοπό να κάνουν τη δουλειά τους όσο το δυνατόν καλύτερα

και

2) Να ασχολείται με τους πελάτες του/της, παλιούς και νέους με σκοπό να φέρνει νέα έργα στην επιχείρησή του/της.

Τίποτα άλλο!

Σε μεγάλες επιχειρήσεις στο εξωτερικό, όταν μία επιχείρηση παίρνει τη λίστα υποψηφίων από το Γραφείο Εύρεσης Εργαζομένων, υπάρχουν συνήθως εσωτερικοί σύμβουλοι ή ψυχολόγοι με την εξειδίκευση σαν τη δική μου, που τους αξιολογούν με συνεντεύξεις και ψυχομετρικά τεστ. Σπάνια μία εταιρεία εύρεσης προσωπικού κάνει και τα δύο, δηλαδή και Προσέλκυση και Αξιολόγηση. Κι αν τα κάνει, γίνεται μόνο για πολύ ψηλά ιστάμενες θέσεις παίρνοντας μία προμήθεια μέχρι και 50% του ετήσιου μικτού μισθού.

Στην Αμερική πολλά γραφεία λαμβάνουν την προμήθειά τους κάθε χρόνο. Γιατί; Γιατί η λογική είναι η εξής:

Αν εγώ δεν σου βρω κάποιον/α δεν έχεις εργαζόμενο. Αν δεν έχεις εργαζόμενο, δεν δουλεύεις, δεν παράγεις, δεν έχεις επιχείρηση. Εναλλακτικά τον/την βρίσκεις μόνος/η σου με ότι αυτό απαιτεί.

Κατανοώ ότι δεν ακούγεται πολύ όμορφο στα αυτιά κάποιου, αλλά στο εξωτερικό έτσι γίνεται τις περισσότερες φορές. Εκτός Ελλάδας (και εντός προσεχώς), αυτή η υπηρεσία είναι τεράστια βιομηχανία γιατί έχει πλέον καθιερωθεί στην κουλτούρα των επιχειρήσεων. Εκεί οι εργαζόμενοι έρχονται και φεύγουν πολύ συχνά. Δεν υπάρχει χρόνος από τις επιχειρήσεις να τρέχουν συνέχεια τέτοιες διαδικασίες από μόνες τους.

Κόστος προσλήψεων ΗΠΑ

Η Διαδικασία Προσέλκυσης και Αξιολόγησης Ανθρώπινου Δυναμικού είναι για μία επιχείρησή μία εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη διαδικασία. Οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως δαπανούν δισεκατομμύρια δολάρια για τη Διαδικασία Προσέλκυσης και Αξιολόγησης Εργαζομένων.

Για την ακρίβεια το 2017, μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής δαπανήθηκαν 11 δισεκατομμύρια δολάρια. Το 2021 δαπανήθηκαν 21 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ το 2025 υπολογίζεται ότι η δαπάνη θα ανέλθει στα 25 δισεκατομμύρια δολάρια. Τα ποσά αυτά αφορούν μόνο τις ΗΠΑ.

Τι είναι η Ορθή Πρόσληψη;

Η Ορθή Πρόσληψη είναι η βάση, με σκοπό μία επιχείρηση να γίνει πιο υγιής και πιο επικερδής. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν ΌΛΕΣ οι μικρές επιχειρήσεις είναι οι εργαζόμενοί τους. Οι επιχειρηματίες δηλώνουν ότι δεν είναι ευχαριστημένοι από την επίδοση των εργαζομένων τους και γι’ αυτό υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα τμήματα που εργάζονται αποκλειστικά με τη Διαδικασία Προσέλκυσης και Αξιολόγησης Ανθρωπίνου Δυναμικού δαπανώντας τεράστια ποσά με απώτατο σκοπό να μειώσουν τις πιθανότητες να κάνουν μία κακή πρόσληψη που έχει δευτερεύοντα έως και μακροχρόνια κόστη.

Πόσο Κοστίζει μία "κακή" πρόσληψη;

Το υπουργείο εργασίας των ΗΠΑ αναφέρει ότι μία κακή πρόσληψη (bad hire) κοστίζει περίπου το 30% του συνολικού ετήσιου μισθού του εργαζομένου. Αν για παράδειγμα ένας εργαζόμενος κοστίζει 10.000 ευρώ μικτά το χρόνο (αντιστοιχούν σε περίπου 830 ευρώ το μήνα  μικτά) τότε σε εσάς κοστίζει 3.300 ευρώ.

Άλλες μελέτες αναφέρουν ότι όταν ένας/μία εργαζόμενος/η αποχωρήσει από τη θέση του/της δύναται να κοστίσει στην επιχείρηση από 50% μέχρι 250% του ετήσιου μισθού του/της. Δηλαδή, από μισή έως 2,5 φορές επιπλέον.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα χρήματα που χάνονται από την παραγωγικότητα. Σε μία έρευνα με Οικονομικούς Διευθυντές (CFO), το 34% ανέφερε ότι οι μάνατζερ σπαταλούν 17% του χρόνου τους (1.5 ώρα περίπου στο οκτάωρο) – κατά την εμπειρία μου είναι παραπάνω – για να επιβλέπουν εκείνους που δεν αποδίδουν όπως θα έπρεπε.

Μπορούμε να βοηθήσουμε!

Λίγα λόγια για τη Διαδικασία

Depositphotos 33033091 XL scaled e1645546106820

Ο ρόλος μου είναι να Προσελκύσω, δηλαδή να βρω, και να Αξιολογήσω τους ενδιαφερόμενους υποψήφιους.

Έχω τη δυνατότητα να λειτουργώ σαν ένα πλήρως καταρτισμένο εξωτερικό HR Department της επιχείρησής σας που βρίσκει υποψήφιους και ταυτόχρονα τους αξιολογώ (όπως κάνουν οι μεγάλες εταιρείες εσωτερικά).

Μέσα από ειδικά σχεδιασμένες Ερωτήσεις και Απαντήσεις θα κατανοήσετε τη διαδικασία που ακολουθώ με τους συνεργάτες μου όταν αναλαμβάνουμε να βοηθήσουμε μία επιχείρηση να προσελκύσει και να προσλάβει Ανθρώπινο Δυναμικό.

Τι προσφέρετε;

Αναλαμβάνουμε τη Διαδικασία Προσέλκυσης (Εύρεσης) και Αξιολόγησης Ανθρώπινου Δυναμικού (Υποψήφιων Εργαζομένων) για την επιχείρησή σας με επιστημονικό τρόπο.

Μπορείτε να μου περιγράψετε τη διαδικασία πολύ συνοπτικά;
  1. Ανάλυση Ρόλου (Job analysis)
  2. Ανάλυση Προσωπικότητας Εργαζομένου (Personality Specification)
  3. Περιγραφή Ρόλου-Αγγελία Προσέλκυσης (Job description)
  4. Διαλογή Υποψηφίων (Screening)
  5. Συνεντεύξεις Υποψηφίων (Interviews)
  6. Αξιολόγηση Προσωπικότητας (Personality assessment)
  7. Τελική Διαλογή (Final Decsion)
Πόσο χρόνο διαρκεί η διαδικασία;

Η διαδικασία Προσέλκυσης και Αξιολόγησης Ανθρώπινου Δυναμικού για τις μεγάλες επιχειρήσεις συνήθως διαρκεί από 1 μέχρι 6 μήνες. Βέβαια εξαρτάται από το ρόλο που αναζητάμε να καλύψουμε.

Σε ένα έργο όπου αναζητούσαμε Οικονομικό Διευθυντή, η διαδικασία διήρκησε 3 μήνες. Εμείς, όταν αναλάβουμε ένα Έργο Προσέλκυσης και Αξιολόγησης Ανθρώπινου Δυναμικού εργαζόμαστε 10-12 ώρες ημερησίως ώστε να καλύψουμε την ανάγκη σας το συντομότερο δυνατό.

Συνεπώς, προσπαθούμε να μειώσουμε το χρόνο σε 20 με 30 ημέρες ή ακόμα και νωρίτερα αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Τι κερδίζουμε αν συνεργαστούμε μαζί σας;

Τα κέρδη σας από τη συνεργασία μαζί μας είναι πολυάριθμα. Σας δίνεται η δυνατότητα να κατανοήσετε την επιχείρησή σας καλύτερα γιατί ταυτόχρονα προσφέρουμε δωρεάν Συμβουλευτική Επιχειρήσεων. Μέσα από το σχεδιασμό και τις αναλύσεις που θα κάνουμε μαζί, θα είστε σε θέση να γνωρίζετε τι άτομο ζητάτε με περισσότερη ακρίβεια. Η επιχείρησή σας θα διαφημιστεί σε χιλιάδες άτομα δωρεάν. Κάτι τέτοιο στην ορολογία του Μάρκετινγκ λέγεται Brand Awareness.

Η αγορά, ιδιαίτερα στην επαρχία, θα μιλάει για εσάς! Η αγγελία που θα δημιουργήσουμε θα είναι τόσο ελκυστική και επαγγελματική που ο κόσμος θα ασχοληθεί μαζί σας. Οι άνθρωποι έχουν την τάση να μιλάνε κι εμείς το γνωρίζουμε. Συνεπώς θα βελτιωθεί η εικόνα και το πρεστίζ της επιχείρησής σας. Μέσα από την Αγγελία δημιουργείται μία επαγγελματική εικόνα που δείχνει σοβαρότητα και επαγγελματισμό. Και η νοητική σύνδεση που κάνει ένας υποψήφιος εργαζόμενος ή ένας πελάτης είναι απλή:

Αυτό που βλέπω είναι επαγγελματικό, τότε η επιχείρηση λειτουργεί επαγγελματικά, άρα είναι αξιόπιστη!

Δεν υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις που καινοτομούν, κι εσείς με αυτή τη συνεργασία καινοτομείτε. Επίσης, στην Αγγελία λέμε μία ιστορία, την ιστορία της επιχείρησής σας. Οι άνθρωποι από τα αρχαία χρόνια λατρεύουν να ακούνε ιστορίες όπως επίσης λατρεύουν να τις αναπαράγουν. Με αυτό τον τρόπο η επιχείρησή σας γίνεται γνωστή και σε άτομα που μέχρι τώρα δεν σας γνώριζαν και γίνονται υποψήφιοι πελάτες σας.

Θα έχω ενημέρωση κατά τη διάρκεια της διαδικασίας;

Βεβαίως! Θα λαμβάνετε τακτική ενημέρωση των εξελίξεων όπως για παράδειγμα ότι μόλις λάβαμε την πρώτη μας αίτηση ή πόσα άτομα έχουν δει την αγγελία ή ενημέρωση για το πόσες αιτήσεις έχουμε μέχρι τώρα ή ανησυχίες/θέματα που προκύπτουν, και άλλα πολλά.

Σε πόσο χρόνο θα έχουμε αποτελέσματα;

Εξαρτάται από το ρόλο και από τη διαθεσιμότητα σας σε περίπτωση που ανακύπτουν ζητήματα προς αξιολόγηση και επίλυση.

Για παράδειγμα, όταν είμαστε στη φάση που διεξάγουμε την Ανάλυση Ρόλου χρειαζόμαστε εσάς για ένα χρονικό διάστημα 2-3 ωρών. Ή όταν σας στέλνουμε την Περιγραφή Ρόλου/Αγγελία, πριν την δημοσιεύσουμε περιμένουμε την έγκρισή σας. Αν σε αυτές τις δύο περιπτώσεις δεν είστε άμεσα διαθέσιμοι η διαδικασία κωλυσιεργεί.

Ενδεικτικά για ένα άτομο σε γραμματειακή υποστήριξη στην Αθήνα ένας μέσος όρος είναι οι 30 ημέρες. Σε μικρότερες πόλεις λιγότερο. Για ένα άτομο στην εξυπηρέτηση πελατών όπως καφετέρια ή εστιατόριο ένας μέσος όρος είναι οι 25 ημέρες. Για έναν Οικονομικό Διευθυντή θα χρειαστούμε περίπου 3-4 μήνες. Τα χρονικά διαστήματα είναι ενδεικτικά και έχουν γίνει με εκτίμηση βάσει προηγούμενων έργων μας.

Γιατί εσάς και όχι κάποιον άλλον;

Γιατί έχουμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε ως ένα κινητό HR Department για εσάς. Αναλαμβάνουμε όλη τη διαδικασία Αναζήτησης προσωπικού από την αρχή μέχρι το τέλος. Σε αντίθεση με άλλους έχουμε την δυνατότητα να αξιολογήσουμε τους υποψήφιους εργαζομένους με το πιο έγκυρο και αξιόπιστο Τεστ Προσωπικότητας που υπάρχει στον κόσμο. Είναι ένα επιστημονικό εργαλείο στο οποίο έχουμε λάβει εξειδίκευση και άδεια χρήσης. Κάτι τέτοιο αποτελεί καινοτομία για τα Ελληνικά δεδομένα. Τέλος διότι εκτός από τη Διαδικασία Προσέλκυσης και Αξιολόγησης Ανθρώπινου Δυναμικού μπορούμε να βοηθήσουμε εσάς και την επιχείρησή σας τρόπους που δεν φαντάζεστε!

Πως ξέρουμε αν κάποιος δεν θα πει ψέματα στο Τεστ Προσωπικότητας;

Το συγκεκριμένο Τεστ Προσωπικότητας είναι ένα επιστημονικό εργαλείο. Ο υποψήφιος είναι απαντά σε 240 ερωτήσεις. Η διάρκεια ολοκλήρωσης του τεστ είναι 30-40 λεπτά. Το ερωτηματολόγιο είναι έτσι δομημένο ώστε να προστατεύει την αξιοπιστία και την εγκυρότητά του. Επίσης το Τεστ δίνεται συνήθως μετά την πρώτη συνέντευξη. Είμαστε σε θέση να καταλάβουμε αν το αποτέλεσμα του Ερωτηματολογίου είναι εντελώς διαφορετικό με το άτομο που κάναμε τη συνέντευξη. Μας έχει τύχει και το έχουμε εντοπίσει.

Για παράδειγμα, αν φανεί στο Τεστ ότι το άτομο είναι πάρα πολύ φιλικό και άνετο με τον κόσμο και στη συνέντευξη δείξει μεγάλη εσωστρέφεια καταλαβαίνουμε ότι έχει προσπαθήσει να εξαπατήσει τη διαδικασία.

Δίνουμε οδηγίες και κίνητρα ώστε οι υποψήφιοι να απαντήσουν στο Ερωτηματολόγιο με σοβαρότητα. Για παράδειγμα του ζητάμε να απαντήσουν ειλικρίνεια γιατί

α) δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν τι ακριβώς ψάχνουμε

και

β) προσπαθούμε να ταιριάξουμε την επιχείρηση με τον κατάλληλο υποψήφιο.

Αυτό σημαίνει ότι αν προσπαθήσουν να εξαπατήσουν τη διαδικασία υπάρχει το ενδεχόμενο να εγκλωβιστούν σε έναν ρόλο με συνέπεια να μην είναι αποτελεσματικοί και κατ΄ επέκταση να απολυθούν άμεσα.

Σε περιπτώσεις όπου κάποιος προσπαθήσει να εξαπατήσει στο Τεστ, αμέσως θέτει τον εαυτό του εκτός της διαδικασίας. Συνεπώς το Ερωτηματολόγιο αποτελεί άλλο ένα φίλτρο από τα πολλά που χρησιμοποιούμε με σκοπό βρούμε τον/την υποψήφιο/α με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που έχουμε θεσπίσει από την αρχή.

Εγώ ως επιχειρηματίας/μάνατζερ πως συνεισφέρω στη διαδικασία;

Εσείς ως επιχειρηματίας μάς παρέχετε λίγο από τον πολύτιμό σας χρόνο με σκοπό να κάνουμε την Ανάλυση Ρόλου και την Ανάλυση Προσωπικότητας Υποψηφίου. Στη συνέχεια σας ζητάμε να εγκρίνετε την Περιγραφή Ρόλου/Αγγελία που έχουμε δομήσει για εσάς και την επιχείρησή σας πριν αυτή δημοσιευτεί. Από εκεί κι έπειτα δεν σας χρειαζόμαστε. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία από τη πλευρά μας, σας προσφέρουμε μία Αναφορά με το Προφίλ των Υποψηφίων κι εσείς αναλαμβάνεται να επικοινωνήσετε με τα άτομα της λίστα ώστε να τους κάνετε συνέντευξη κι εσείς με τη σειρά σας. Σε αυτή τη φάση θα έχετε την αμέριστη καθοδήγησή μας και συνεισφορά μας ώστε να κάνετε την καλύτερη δυνατή επιλογή.

Άλλες πάλι φορές, πηγαίνουμε τη Διαδικασία βήμα – βήμα μαζί. Δηλαδή, δεν περιμένουμε να έχουμε καταρτίσει τη λίστα με τους ικανούς υποψηφίους αλλά όταν προκύψει μία αξιόλογη περίπτωση σάς την εμφανίζουμε συγχρόνως με τη δική μας αξιολόγηση. Αυτός ο τρόπος σάς βοηθάει να “χτίζεται” η σκέψη σας σε όλη τη διάρκεια της Διαδικασίας με σκοπό να σάς βοηθήσει στην τελική επιλογή. Συνεπώς, πριν την τελική επιλογή είστε σε θέση να έχετε κατανοήσει καλύτερα τι ζητάτε και τι όχι αλλά και ποιοι υποψήφιοι σάς ταιριάζουν περισσότερο. Σε αυτή την περίπτωση, ενώ εμπλέκεστε περισσότερο, κερδίζετε χρόνο σχετικά με την τελική επιλογή. Πολλές φορές μία Αναφορά με πολλές πληροφορίες αρκετών υποψηφίων εργαζομένων να απαιτεί αρκετό χρόνο κατανόησης των υπέρ και κατά της κάθε περίπτωσης.

Βέβαια, όλα αυτά εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Εμείς πάντα είμαστε σε θέση να λειτουργήσουμε ανάλογα με το πως σάς εξυπηρετεί αλλά και είναι πιο χρήσιμο για την επιτέλεση του έργου!

Θα βρούμε;

Θα βρούμε!

Είναι μία ερώτηση που μας κάνουν αρκετά συχνά κι αυτό καταδεικνύει την ανησυχία και το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες. Η εύρεση ενός αξιόλογου εργαζομένου εξαρτάται από τρεις παραμέτρους:

  • Ποια είναι η επιχείρηση που αναζητά τον/την υποψήφιο.
  • Τι προσφέρει (Δεν αναφερόμαστε μόνο στην χρηματική αμοιβή).
  • Πόσοι υποψήφιοι υπάρχουν διαθέσιμοι με βάση τα αντικειμενικά κριτήρια που έχουν συμφωνηθεί και θεσπιστεί ανάμεσα σε εμάς και τον/την επιχειρηματία.

Δεν μπορούμε να βρούμε κάποιον που δεν υπάρχει.

1) Είναι διαφορετικό να αναζητάει προσωπικό η Google ή η Microsoft και διαφορετικό μία ανάλογη μικρή εταιρεία στην Ελλάδα. Είναι φυσιολογικό οι περισσότεροι να θέλουν να εργαστούν για την Google ή την Microsoft για διάφορους ευνόητους λόγους. Εμείς φτιάχνουμε την Αγγελία με έναν τρόπο που αναβαθμίζει το προφίλ της επιχείρησή σας με σκοπό να θέλουν να εργαστούν για εσάς.

2) Ας υποθέσουμε ότι αναζητάμε έναν προγραμματιστή μέχρι 30 ετών με 2 μεταπτυχιακά και εξειδίκευση στη Java και να γνωρίζει Αγγλικά και Ιταλικά. Πόσα άτομα υπάρχουν στην Ελλάδα με αυτά τα κριτήρια; 10;20;50; Από τους 50, πόσοι είναι διαθέσιμοι; 30; Από τους 30 πόσοι θέλουν να εργαστούν για εσάς με βάση αυτά που προσφέρετε; 20; Από τους 20 πόσους μπορούμε να προσεγγίσουμε και να επικοινωνήσουμε την προσφορά εργασίας; Ανάλογα με το κόστος που είμαστε διατεθειμένοι να δαπανήσουμε στις διαφημίσεις.

Όλα τα παραπάνω παίζουν αξιοσημείωτο ρόλο.

Η φιλοσοφία μας

Υπάρχουν 2 τρόποι να διαχειριστούμε τη διαδικασία.

Ο ένας είναι να ψάξουμε να βρούμε ένα άτομο για την επιχείρησή σας. Να μας πείτε τι ζητάμε κι εμείς μετά από λίγο καιρό να σας εμφανίσουμε 2-3 άτομα που γνωρίζουν σχετικά με τους ρόλους που εσείς ζητάτε. Απλά, ξεκάθαρα και σύντομα.

Υπάρχει ένας δεύτερος τρόπος που είναι πιο κοπιαστικός, πιο περίπλοκός πιο επιμορφωτικός και λαμβάνει υπόψιν του τα εξής: 

Αν θέλουμε να είμαστε έντιμοι με τους εαυτούς μας και τη σχετική επιστήμη τότε γνωρίζουμε ότι ο πρώτος τρόπος δεν αρκεί. Ενδέχεται να φέρουμε εις πέρας το έργο μας ωστόσο κάτι τέτοιο θα γίνει στην τύχη. Κατανοούμε ότι μία τέτοια διαδικασία δεν αφορά μόνο την εύρεση ενός ατόμου. Αφορά έναν οργανισμό που απαρτίζεται από ανθρώπους με σκέψεις, συναισθήματα, ξεχωριστή κουλτούρα, προσωπική ιστορία, υπαρξιακά ζητήματα και ανησυχίες, προτερήματα και ελαττώματα. 

Ο κάθε οργανισμός αποτελείται από εκείνους που τον δημιούργησαν. Συνήθως έναν άνθρωπο που κάποτε ξεκίνησε με Σκοπό και Όραμα για ένα καλύτερο μέλλον ή έναν καλύτερο κόσμο. Αυτός ο άνθρωπος και κατ΄ επέκταση ο οργανισμός έχει “ποτιστεί” με την ιστορία του. Εκεί μέσα έχουν συμβεί πράγματα, επιτυχίες, αποτυχίες, έχουν βιωθεί έντονα συναισθήματα ικανοποίησης, χαράς και απογοήτευσης. Έχει δυναμώσει, αναπτυχθεί και μερικές φορές αποτύχει. 

Όλα αυτά και πολλά άλλα παραμένουν μέσα στον οργανισμό ή την επιχείρηση και απαρτίζουν την κουλτούρα της.

Ο κάθε ένας που θα μπει για να εργαστεί σε μία επιχείρηση ουσιαστικά μπαίνει στο αποτέλεσμα των προσπαθειών άλλων ανθρώπων που έχουν αφήσει τη δική τους ιστορία. Κι αυτοί οι άλλοι άνθρωποι έχουν σφυρηλατήσει την πορεία αυτής της επιχείρησης με κόπο, ενέργεια και πολλή προσπάθεια. Δεν μπορεί ο καθένας να πηγαίνει οπουδήποτε και να “βεβηλώνει” ένα κοπιαστικό παρελθόν με μόχθο και ατελείωτες ώρες προσπαθειών.

Μία επιχείρηση είναι πολλά παραπάνω από ένα κτίριο και ένα σύνολο ανθρώπων που ο καθένας κάνει κάτι.

 

Για το λόγο αυτό, εμείς επιλέγουμε τον δύσκολο και τον κοπιαστικό δρόμο. Όχι τον πιο αποτελεσματικό (το αποτέλεσμα το βλέπουμε πάντα στο τέλος) αλλά σίγουρα τον σωστό λαμβάνοντας υπόψιν όλα τα παραπάνω.

  • Ένα δρόμο όπου θα εκπαιδεύσουμε τον/την επιχειρηματία για να γίνει η καλύτερη έκδοση του εαυτού του.
  • Να μάθει τι σημαίνει προσλαμβάνω νέα μέλη στην ομάδα μου!
  • Να κατανοήσει ποια είναι η ομάδα του, τι ομάδα θέλει να φτιάξει!
  • Να καταλάβει εις βάθος ποια είναι η επιχείρησή του!
  • Να επιμορφωθεί για τη Ορθή Διαδικασία!
  • Να λάβει υπόψιν του τι συμβαίνει σε άλλες επιχειρήσεις.

Για όλα τα παραπάνω εφαρμόζουμε μία συγκεκριμένη Διαδικασία.

Προσέλκυση & Αξιολόγηση Ανθρώπινου Δυναμικού

l

Βήμα 1

Ανάλυση Ρόλου

Βήμα 2

Ανάλυση Προσωπικότητας Ρόλου

Βήμα 3

Περιγραφή Ρόλου (Αγγελία)

Βήμα 6

Τεστ Προσωπικότητας Υποψηφίων

Βήμα 5

Συνεντεύξεις Υποψηφίων

U

Βήμα 4

Διαλογή Υποψηφίων

Βήμα 7

Τελική Διαλογή

Προσέλκυση & Αξιολόγηση Ανθρώπινου Δυναμικού

l

Βήμα 1

Ανάλυση Ρόλου

Βήμα 2

Ανάλυση Προσωπικότητας Ρόλου

Βήμα 3

Περιγραφή Ρόλου (Αγγελία)

U

Βήμα 4

Διαλογή Υποψηφίων

Βήμα 5

Συνεντεύξεις Υποψηφίων

Βήμα 6

Τεστ Προσωπικότητας Υποψηφίων

Βήμα 7

Τελική Διαλογή

Η Διαδικασία αναλυτικά

1. Ανάλυση Ρόλου (Job Analysis)

Η ανάλυση ρόλου είναι η βάση για όλο το εγχείρημα μας. Δίχως αυτό ξεκινάμε στα τυφλά.

Είναι μία διαδικασία όπου συναντιέμαι με τον/την επιχειρηματία ή μάνατζερ και μου δίνει απαντήσεις σε έναν αριθμό ερωτήσεων σχετικά με το υποψήφιο άτομο και το ρόλο. Η χρονική διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι περίπου από 2-5 ώρες μαζί με την Ανάλυση Προσωπικότητας Εργαζομένου που θα πούμε παρακάτω. Εξαρτάται κατά πόσο ενδιαφέρεται ο/η επιχειρηματίας αλλά και ποια είναι η σημαντικότητα της ανάγκης. Όταν όμως τελειώσει αυτή η διαδικασία ο/η επιχειρηματίας έχει καταλάβει πολλά περισσότερα για το ρόλο αυτό. Η γνώμη μου είναι ότι οι επιχειρήσεις είναι οι άνθρωποι της και όχι οι τοίχοι ή τα μηχανήματα. Αυτή η διαδικασία έχει τα εξής οφέλη:

    • Βοηθάει εμένα να καταλάβω τι ζητάει ο/η επιχειρηματίας εις βάθος σχετικά με το ρόλο.
    • Βοηθάει τον/την επιχειρηματία/επιχείρηση να κατανοήσει καλύτερα τι ζητάει γενικότερα γιατί στα αλήθεια λίγοι έως ελάχιστοι γνωρίζουν. Αν δεν πραγματοποιηθεί αυτή τη διαδικασία κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει εξ ολοκλήρου τις πραγματικές ανάγκες τις επιχείρησης. Είναι τεχνική που κάνουν δεκαετίες στο εξωτερικό και τώρα σιγά σιγά και στην Ελλάδα. Προσωπικά κάθισα και βρήκα όλα τα templates που υπάρχουν σχετικά με την Ανάλυση Ρόλου (Job Analysis), μελέτησα τις επιστημονικές έρευνες σχετικά με αυτό τον τομέα και κατέληξα στο καλύτερο Template για αυτή τη δουλειά. Αποτελεί ένα εργαλείο που το διαθέτω προς 500 ευρώ για όποιον ενδιαφέρεται ενώ όποιος το έχει αγοράσει έχει τη δυνατότητα να με συμβουλεύεται για τη διαδικασία της Ανάλυσης Ρόλου εφόρου ζωής. Το παίρνει κανείς μία φορά και μετά του δίνεται η δυνατότητα να κάνει αμέτρητες αναλύσεις προσωπικού. Εντός του περιλαμβάνει οδηγίες χρήσεις αλλά και επεξηγήσεις σε κάθε ερώτηση.
    • Τέλος με βοηθάει να καταλάβω την κουλτούρα της επιχείρησης. Κατά τη γνώμη μου το πιο σημαντικό κομμάτι σε μια επιχείρηση. Μπορεί να βρούμε τον καλύτερο εργαζόμενο αλλά να μην ταιριάζει με την κουλτούρα της επιχείρησης. Μπορεί να βρούμε έναν μέτριο έως κακό εργαζόμενο και να ταιριάζει με την κουλτούρα της επιχείρησης-επιχειρηματία. Κι έχω ένα παράδειγμα τέτοιο στο μυαλό μου όπου μία εργαζόμενη – εργαζόταν ήδη στην επιχείρηση – μόλις της κάναμε το Τεστ Προσωπικότητας, από μόνη της είπε ότι με αυτά που διαβάζει για εκείνη, δεν θα προσλάμβανε ποτέ τον εαυτό της. Όντως, δεν είχε καλά χαρακτηριστικά εργαζομένου, όμως, ταίριαζε πολύ με την κουλτούρα της επιχείρησης και ο εργοδότης ήταν αρκετά ευχαριστημένος μαζί της.

2. Ανάλυση Προσωπικότητας Εργαζομένου (Personality Specification)

Είχα την τύχη να εκπαιδευτώ σύμφωνα με τον επιστημονικό κλάδο της Ψυχολογίας στο καλύτερο, δηλαδή στο πιο έγκυρο και πιο αξιόπιστο Τεστ Προσωπικότητας που υπάρχει εκεί έξω. Ένα εργαλείο για πολλές χρήσεις και μία από αυτές είναι η Αξιολόγηση Ανθρώπινου Δυναμικού. Οι επιστήμονες που το έφτιαξαν έχοντας κάνει μελέτη πάνω από 30 χρόνια σε αυτό το ψυχομετρικό εργαλείο, δημιούργησαν κι ένα άλλο εργαλείο που λέγεται Εργασιακό Προφίλ Προσωπικότητας (Job Profiler). Είναι ένα εργαλείο που το έφερα από την Αμερική και δεν είμαι σίγουρος αν το διαθέτει κάποιος άλλος στην Ελλάδα. Είναι ένα σύντομο ερωτηματολόγιο που απαντάει ο/η επιχειρηματίας με τη βοήθειά μου, με σκοπό να σκιαγραφήσουμε το ψυχολογικό προφίλ του εργαζόμενου που ψάχνουμε. Κι αυτό είναι που κάνει τη διαφορά, την τεράστια διαφορά αν θέλεις τη γνώμη μου. Μας δίνει τη δυνατότητα, μέσα σε ένα ρεαλιστικό πλαίσιο να αντλήσουμε πληροφορίες για ένα άτομο πριν το προσλάβουμε. Μας δίνει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα. Το συγκεκριμένο Τεστ Προσωπικότητας δύναται να δώσει πληροφορίες για 30 χαρακτηριστικά. Μερικά από αυτά είναι: Ευσυνειδησία, Αυτεπάρκεια, Οργανωτικότητα, Διαχείριση άγχους, Υπευθυνότητα, κ.α.

3. Περιγραφή Ρόλου (Job Description)

Τα δύο παραπάνω βήματα καταλήγουν στην Περιγραφή Ρόλου. Δηλαδή, στην Αγγελία που θα βάλουμε σε διάφορα μέσα για να προσελκύσουμε τους κατάλληλους και πιο επαρκείς υποψήφιους. Δευτερεύον σκοπός μας είναι να αποτρέψουμε τον καθένα που θα κάνει αίτηση ενώ στην πραγματικότητα δεν πληροί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Θέλουμε να γοητεύσουμε και να «τρομάξουμε» ταυτόχρονα. Να γοητεύσουμε τους καλούς και να «τρομάξουμε» τους ανεπαρκείς. Όταν τελειώνουμε με την Ανάλυση Ρόλου, προσωπικά τη μελετάω πολύ προσεκτικά και καταλήγω στα αντικειμενικά κριτήρια που ζητάει ο/η επιχειρηματίας/επιχείρηση. Με βάση αυτά τα κριτήρια δημιουργώ ερωτήσεις που θα χρησιμοποιήσω στην πορεία, τόσο κατά τη διαδικασία της αίτησης που κάνουν οι υποψήφιοι όσο και μετά στις συνεντεύξεις. Όταν ένα άτομο κάνει αίτηση, ουσιαστικά περνάει από μία σύντομη συνέντευξη μέσω των ερωτήσεων που έχω δημιουργήσει αρχικά. Κάθε βήμα του εργαζόμενου, από την πρώτη κιόλας επαφή μαζί μου ή των συνεργατών μου, αποτελεί δεδομένο, αποτελεί πληροφορία για την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του. Ούτως ή άλλως, αν κάτι μπορούμε να αξιολογήσουμε σε ένα άτομο είναι η προσωπικότητά του διότι η πραγματική του αξιολόγηση γίνεται επί το έργον.

    • Πρέπει να πούμε δύο λόγια για την αγγελία. Η αγγελία που βάζουμε έχει πολλά οφέλη για την επιχείρηση. Λειτουργεί ως ένα πολυεπίπεδο εργαλείο Μάρκετινγκ. Τόσο προς το ευρύ κοινό, όσο και προς τους υποψήφιους πελάτες αλλά και ανταγωνιστές. Με λίγα λόγια δείχνει μία επαγγελματική εξωστρέφεια.
      1. Διαφημίζει την επιχείρηση στο ευρύ κοινό. Αυτό που ονομάζουμε Brand Awareness.
      2. Τονώνει το πρεστίζ της επιχείρησης με τον τρόπο που είναι δημοσιευμένη η αγγελία. Αυτό συμβαίνει γιατί μέσα από την αγγελία λέμε μία ιστορία, την ιστορία της επιχείρησης και γνωρίζουμε ότι στην ιστορία της ανθρωπότητας εντυπώνονται έννοιες, σύμβολα, αρχέτυπα, συστήματα, κ.α. μέσα από τις ιστορίες.
      3. Δημιουργεί μία επαγγελματική εικόνα για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης. Δημιουργείται μία αγγελία που δείχνει μία σοβαρότητα και έναν επαγγελματισμό. Μία αγγελία που δείχνει στον αναγνώστη ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση ξέρει τι θέλει.

4. Διαλογή Υποψηφίων (Screening)

Η διαδικασία συλλογής δεδομένων έχει ξεκινήσει από το προηγούμενο βήμα. Εδώ καταχωρούνται και αναλύονται όλα τα δεδομένα που έχουμε συλλέξει, αλλά κι αυτά που συλλέγουμε στην πορεία. Σε αυτό το σημείο κάνουμε τη διαλογή ανάλογα με τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Αυτό που κάνω στην πραγματικότητα είναι να συλλέξω όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα μπορώ από τον κάθε ένα/μία υποψήφιο/α που έχει κάνει μία καλή αίτηση. Αφού γίνει μία πρώτη διαλογή επιλέγω ποιους θα αναλύσω περαιτέρω. Αυτούς που αξίζουν τους ζητάω να κάνουμε μία διαδικτυακή συνάντηση και κλείνω ραντεβού μαζί τους. Η τελική επιλογή θα γίνει πάντα από το σύνολο (pool) των ατόμων που προσελκύσαμε. Για αυτό το λόγο όλα τα βήματα παίζουν ρόλο ώστε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα. Αν μας κάνουν αίτηση 10, θα ασχοληθούμε με αυτούς. Η πρόσληψη είναι μία πολυπαραγοντική διαδικασία. Διότι πολλές παράμετροι παίζουν ρόλο. Ένα σημαντικό κομμάτι αφορά το ποια είναι η επιχείρηση που αναζητά προσωπικό, τι προσφέρει σε υλικά αγαθά (μισθό, παροχές, κτλ) αλλά και σε μη υλικά αγαθά (κύρος που εργάζεται κανείς σε αυτή την επιχείρηση, αυτονομία, εμπιστοσύνη, εσωτερικός ψυχολόγος/σύμβουλος για θέματα επαγγελματικής βελτίωσης και ανάπτυξης, ποιότητα ζωής, κ.α.).

5. Συνεντεύξεις (Interviews)

Η διαδικασία των συνεντεύξεων έχει ξεκινήσει από τη στιγμή που έχω στα χέρια μου την Ανάλυση Ρόλου. Οι συνεντεύξεις γίνονται με την τεχνική της ημι-δομημένης συνέντευξης, δηλαδή έχω δημιουργήσει ερωτήσεις σύμφωνα με τα κριτήρια που αναζητά η επιχείρηση αλλά χρησιμοποιώ κι άλλες ψυχολογικές ερωτήσεις για να κατανοήσω καλύτερα την προσωπικότητα του ατόμου. Μία συνέντευξη έχει διάρκεια από 15 λεπτά αν ο ρόλος είναι πολύ απλός μέχρι 60 λεπτά αν ο ρόλος είναι σύνθετος. Οι συνεντεύξεις έχουν τρεις (3) δομικές λειτουργίες:

1. Να λάβουμε περαιτέρω πληροφορίες για τον/την υποψήφιο/α.

2. Να τον/την αξιολογήσουμε ως προς την αμεσότητα, την επικοινωνία και την αντίληψη.

3. Να δημιουργήσω σχέση μαζί του/της.

6. Αξιολόγηση Προσωπικότητας (Personality Assessment)

Τα άτομα που πληρούν τις προδιαγραφές που έχουμε θέσει, δηλαδή που πληρούν τα κριτήρια και έχουν αξιολογηθεί θετικά από εμένα, τους αναφέρω ότι τους περνάω στην επόμενη φάση της διαδικασίας η οποία περιλαμβάνει την απάντηση σε ένα ερωτηματολόγιο, ενός επιστημονικού εργαλείου που μας βοηθάει να δούμε εις βάθος κάποια πράγματα για εκείνους. Αυτό που θέλουμε είναι να βρούμε άτομα που όχι μόνο είναι επαρκείς αλλά να ταιριάζουν και με την επιχείρηση. Συνεχίζοντας, τους λέω, ότι με αυτό τον τρόπο θα βρίσκεστε σε ένα εργασιακό περιβάλλον που σας ταιριάζει και δεν θα εγκλωβιστείτε ούτε εσείς αλλά ούτε θα αναγκαστεί να σας διώξει ο εργοδότης. Όλα αυτά γίνονται γιατί γνωρίζουμε από τις έρευνες στην Εργασιακή και Οργανωσιακή Ψυχολογία ότι η προσωπικότητα συσχετίζεται με εργασιακή επίδοση.

7. Τελική Διαλογή (Final Decsion)

Έχοντας πλέον όλα αυτά τα δεδομένα καταγεγραμμένα, κάνω την τελική διαλογή με βάση:

    • Α) τα κριτήρια που έχουν θεσπιστεί,
    • Β) τη συμπεριφορά του υποψήφιου σε όλη τη διαδικασία, καθώς και
    • Γ) τα αποτελέσματα από το ψυχολογικό του προφίλ.

Όλα αυτά μπαίνουν σε μία αναφορά και την στέλνω στον αρμόδιο για τις προσλήψεις στέλεχος ή στον/η επιχειρηματία. Η αναφορά αυτή περιλαμβάνει στο τέλος τη δική μου εισήγηση και ποιον εγώ κρίνω καταλληλότερο για το ρόλο.

Τέλος, η οριστική επιλογή είναι του επιχειρηματία ή του υπευθύνου για τις προσλήψεις.

Cookie Consent with Real Cookie Banner